Szalagos fánk
Hatalmas sikerű, pedig életem első fánkja volt

Farsang közeledtével mi mást lehetne készíteni, mint a jó öreg fánkot. Sokan nehéznek tartják, ám ha ezt a receptet elkészíted, biztosan nem így fogod látni. Kezdjünk bele!

img_20180204_131520.jpg

HOZZÁVALÓK: (kb. 15 db fánkhoz)

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 db tojás sárgája
  • 3 cl rum
  • 1 csipet só
  • 20 dkg baracklekvár
  • 1 l olaj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejet meglangyosítjuk, majd beletesszük az elmorzsolt élesztőt és a porcukor felét. (a másik felét a kész fánk porcukorral való szórására szánjuk.) A liszthez hozzáadjuk a megkelesztett élesztőt a tejjel együtt. Emellett beletesszük a tojások sárgáját, a vajat, a rumot, a csipet sót, majd egy közepesen kemény tésztát gyúrunk belőlük. img_20180204_113620.jpg
  2. Ez a kelt tészta akkor lesz a legjobb, ha gyúrás után hólyagos és elválik az edény falától. Így kelesszük meg a tésztát kétszer ekkorára. img_20180204_205834.jpg
  3. Kelesztés után lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Pohár segítségével kiszaggatjuk, így pihentetjük 10 percig. (Ez idő alatt még jobban megkel.) img_20180204_122310.jpg
  4. Sütés előtt a fánkokba mélyedést alakítunk ki ujjaink segítségével. A fánkokat eleinte mélyedéssel lefelé, közepes hőmérsékletű olajba helyezzük, majd fedővel lefedve sütjük. Ha egyik oldaluk megsült (ezt leginkább a színéből állapíthatjuk meg, az ideális az aranybarna), akkor lapátkanállal megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. img_20180204_124150.jpg
  5. A kész fánkokat lecsepegtetjük, tálalóedényre helyezzük. img_20180204_125134.jpg
  6.  Lekvárral, porcukorral tálalom. Jó étvágyat!img_20180204_131528.jpg

 

+1 TIPP: Türelem, rózsát terem!

Fontos hogy tartsuk a fánk szempontjából a nyugalmi időket, amikor semmit sem csinálunk vele, és hozzá sem nyúlunk. Ez a titok nyitja! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tankonyhakezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr2413637554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Tankonyha kezdőknek

Friss topikok

  • .laura: @takacsveca93: Örülök, hogyha jól sikerült a recept és további sok sikert kívánok a konyhában! ;) (2019.01.23. 22:23) Töltött pizza
  • .laura: @nevergone: Köszönöm az ötletet, mostantól oda fogom írni ezt az információt is. A kakaós csiga r... (2018.02.05. 21:41) Kakaós csiga

Címkék

süti beállítások módosítása