Hatalmas sikerű, pedig életem első fánkja volt
Farsang közeledtével mi mást lehetne készíteni, mint a jó öreg fánkot. Sokan nehéznek tartják, ám ha ezt a receptet elkészíted, biztosan nem így fogod látni. Kezdjünk bele!
HOZZÁVALÓK: (kb. 15 db fánkhoz)
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 3 db tojás sárgája
- 3 cl rum
- 1 csipet só
- 20 dkg baracklekvár
- 1 l olaj
ELKÉSZÍTÉS:
- A tejet meglangyosítjuk, majd beletesszük az elmorzsolt élesztőt és a porcukor felét. (a másik felét a kész fánk porcukorral való szórására szánjuk.) A liszthez hozzáadjuk a megkelesztett élesztőt a tejjel együtt. Emellett beletesszük a tojások sárgáját, a vajat, a rumot, a csipet sót, majd egy közepesen kemény tésztát gyúrunk belőlük.
- Ez a kelt tészta akkor lesz a legjobb, ha gyúrás után hólyagos és elválik az edény falától. Így kelesszük meg a tésztát kétszer ekkorára.
- Kelesztés után lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Pohár segítségével kiszaggatjuk, így pihentetjük 10 percig. (Ez idő alatt még jobban megkel.)
- Sütés előtt a fánkokba mélyedést alakítunk ki ujjaink segítségével. A fánkokat eleinte mélyedéssel lefelé, közepes hőmérsékletű olajba helyezzük, majd fedővel lefedve sütjük. Ha egyik oldaluk megsült (ezt leginkább a színéből állapíthatjuk meg, az ideális az aranybarna), akkor lapátkanállal megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább.
- A kész fánkokat lecsepegtetjük, tálalóedényre helyezzük.
- Lekvárral, porcukorral tálalom. Jó étvágyat!
+1 TIPP: Türelem, rózsát terem!
Fontos hogy tartsuk a fánk szempontjából a nyugalmi időket, amikor semmit sem csinálunk vele, és hozzá sem nyúlunk. Ez a titok nyitja! :)
A bejegyzés trackback címe:
https://tankonyhakezdoknek.blog.hu/api/trackback/id/tr1113637554
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.