Testvérem nagyon szereti a hamburgert, ezért gyakran gyorséttermi, vagy büfés hamburgert eszik. Mint mindenki tudja, ezek a fajta hambik nem túl egészségesek, emiatt döntöttem el, hogy elkészítek egy totálisan egészséges hamburgert, amit mindenki ehet, még az is aki fogyókúrázik. Próbáljátok ki!
HOZZÁVALÓK: (5-6 db hamburgerhez)
- 75 dkg liszt (bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt)
- 1 tk só
- 70 g cukor (én xilitet használtam, ebből is ugyanennyi kell)
- 40 g élesztő
- 1+1 db tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez)
- 50 g szoba hőmérsékletű vaj
- 450 g natúr joghurt
- Szezámmag
- Marhahús
- Fűszerek
- +hamburger feltétek (saláta, szósz, hagyma, sajt...stb)
ELKÉSZÍTÉS:
- A lisztet, a sót, a cukrot összeöntjük, az élesztőt belemorzsoljuk (vagyis felfuttatás nélkül adjuk hozzá), 1 db tojást beleütök, illetve a vajat és a joghurtot is hozzáadom. Így gyúrom össze a tésztát.
- 1 óra kelesztés után nyújtódeszkán kis bucikat formázok, természetesen zsömle formájúra. Sütőpapírral bélelt tepsiben tojással lekenem és megszórom magvakkal.
- Előmelegített 180°-os sütőben 15-17 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha aranybarna színű.
- A marhahúsba ízlés szerint sót és borsot teszek, és hamburgerhússá gyúrom. Ezt így sütöm ki.
- A hamburgert a szokásos módon, ízlés szerint összeállítom, és már fogyaszthatom is. Jó étvágyat!
+1 TIPP Készíts kisebbeket!
Amikor a bucikat formázzuk, akkor azt vehetjük észre, hogy elég kicsi zsömlék jönnek ki, ami eleinte nem tűnik elégnek. Nos én is ezt gondoltam, ezért elkezdtem nagyobbakat készíteni, végül összesen csak 4 db jött ki ebből az adag tésztából. Sütés közben viszont óriásira megnőttek, gyakorlatilag akkorák lettek, mint egy desszertes tányér. Egy ekkora méretű hambit nem igazán lehet megenni, szóval tanuljatok a hibámból, és ti már ne így cselekedjetek!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.